10.jpg10a.jpg11a.jpg12.jpg12a.jpg13a.jpg14.gif14a.jpg15.jpg15a.jpg16.jpg16a.jpg17.jpg17a.jpg18.jpg18a.jpg19.jpg19a.jpg1a.jpg2.png20.jpg20a.jpg21.png21a.jpg22.jpg22a.jpg23.gif23a.jpg24.jpg24a.jpg2a.jpg3.jpg3a.jpg4.jpg4a.jpg5.gif5a.jpg6.jpg6a.jpg7.jpg7a.jpg8.jpg8a.jpg9.jpg9a.jpg

10 любопитини факта за Бахамските острови

 

Bahamas

 

Бахамите са островна държава, намираща се в Централна Америка, по-конкретно в Карибския регион. Те включват повече от 700 острова, като само около 30 от тях са обитавани. Към Бахамските острови са включени и още 2500 коралови рифа и скали.

Сами може да предположите, че Бахамите са място, което определено си заслужава да се види и което привлича със своите природни красоти и изкушения.
Преди да се отправите към него обаче, ето и някои интересни факти, които е хубаво да знаете:

1. Името на Бахамите идва от испанския термин „Baja Mar“, което означава „плитко море“. Както може да се види на всяка сателитна снимка, водата около Бахамите сякаш е разделена на по-малки части и има тюркоазен цвят.

2. Широко разпространено е мнението, че остров Сан Салвадор е първото място, на което Христофор Колумб се натъква, когато вижда Новия свят. През 1986 година National Geographic пък съобщава, че откривателят първо попада на Samana Cay. Каквато и да е истината обаче, ясно е, че развитието на земите на Новия свят започва от Бахамските острови.

3. Бахамите имат третия най-висок БВП на глава от населението в цялото западно полукълбо. Това означава, че след САЩ и Канада, Бахамските острови са третата най-богата страна в западната половина от Земята. Най-развитият сектор в държавата е туризмът, който донася 60% от приходите на страната и осигурява половината от всички работни места. Бахамският долар е равен на един американски долар.

4. На 17 януари 1977 година на Бахамите завалява сняг. Студена вълна идва от Южна Флорида и носи със себе си неестествени зимни условия. Разбира се, не е имало снежни преспи, но и снежинките са нещо, което по принцип е невъзможно да се види в този район на света.

5. Синята дупка на Дийн (която е и най-дълбоката в света) се намира на Бахамите и по-точно в Лонг Айлънд. За разлика от синята дупка в Белиз, тази е в непосредствена близост до брега. Човек може да влезе във водата, която му стига до коляното и изведнъж да пропадне на 202 метра дълбочина.

Deans Blue Hole Bahamas

6. Бахамските острови са една от двете страни в Западното полукълбо, която се намира в Тропика на Рака. Другата страна е Мексико.

7. Най-високата точка на Бахамите се намира само на 63 метра над морското равнище. Това е „планината“ Алверния (Alvernia), която всъщност представлява повдигнат коралов риф. Само четири страни в света имат по-ниско морско равнище, в сравнение с Бахамските острови. Това са: Гамбия, Маршалските острови, Тувалу и Малдивите.

8. През 1964 година Бахамите получават автономия, а през 1969 година те стават независима държава. Едва четири години по-късно обаче независимостта на страната е обявена официално.

9. Насау е столицата на Бахамските острови и е разположена на територията на остров Ню Провидънс. Самият град е много модерен и в него могат да се видят както най-съвременни строителни конструкции, така и сгради от старата колониална архитектура. В началото Насау било малко селце, основано от пирати.

10. Градините на Версай са сред едно от най-популярните места за сватби на острова. Паркът е украсен с бронзови и мраморни статуи, фонтани, живописни езера и водопади. Снежнобяла беседка за сватбени церемонии пък се намира на хълм с пешеходна пътека, водеща до манастира.

 Bahamas

 

Bahamas

 

Bahamas

 

Bahamas

 

Bahamas

 

Glass-window bridge Bahamas

 

Снимки: www.bahamas.com