10.jpg10a.jpg11a.jpg12.jpg12a.jpg13a.jpg14.gif14a.jpg15.jpg15a.jpg16.jpg16a.jpg17.jpg17a.jpg18.jpg18a.jpg19.jpg19a.jpg1a.jpg2.png20.jpg20a.jpg21.png21a.jpg22.jpg22a.jpg23.gif23a.jpg24.jpg24a.jpg2a.jpg3.jpg3a.jpg4.jpg4a.jpg5.gif5a.jpg6.jpg6a.jpg7.jpg7a.jpg8.jpg8a.jpg9.jpg9a.jpg

 

Иглен нос (ЮАР) - мястото, където се срещат два океана
 

Cape Agulhas

Когато португалският изследовател Бартоломео Диаш вижда скалистия нос на полуостров Кейп в Южна Африка през 1488 г., той става първият европеец, който открива морски път от Европа до Азия. Кръщава го Нос на бурите заради опасното море, но по-късно е преименуван на нос Добра надежда, тъй като носи надежди за нов морски път до Индия. При завръщането си Диаш преминава покрай друг скалист нос, но не разбира, че това е южният край на Африка. В действителност, много хора все още смятат, че нос Добра надежда е най-южната част на африканския континент, но тази титла принадлежи на Иглен нос - доста незабележим скалист нос на около 150 км по на юг. Между другото, Иглен нос е и официалната разделителна линия между Атлантическия и Индийския океан. Мястото е отбелязано само с каменна плоча с надпис на плажа и поради тази причина този факт не е неизвестен за повечето туристи.

Границата не е произволно избрана. Това е мястото, където топлите води на Индийския се срещат със студеното течение на Атлантическия океан. И понеже става дума за непрекъснато бушуващите води на два океана, мястото не може да бъде определено с абсолютна точност. И до днес то е обект на разгорещени спорове между учените и обитателите на района. Част от тях смятат, че граничната линия на двата океана е край Кейп Пойнт на около 1.2 км източно от нос Добра надежда. Според морски биолози обаче, истинската разделителна линия може да се установи чрез наблюдение на разликите в морския живот, предизвикани от промените в температурата по крайбрежието и те смятат, че граничната бразда се намира край Иглен нос.

Въпреки това, за огорчение на жителите на Иглен нос, Кейп Пойнт привлича повече туристи. Една от причините е, че втория е по-грандиозен и драматичен от Иглен нос. Голяма част от туристите признават, че да стоиш на ръба му е като да се изправиш на ръба на Големия каньон.

Нашите предложения за екскурзии до Южна Африка можете да видите и тук

Cape Agulhas
 
Cape Agulhas
 
Cape Agulhas
 
Cape Agulhas
 
Cape Agulhas
 
Cape Agulhas
 
Cape Agulhas