10.jpg10a.jpg11a.jpg12.jpg12a.jpg13a.jpg14.gif14a.jpg15.jpg15a.jpg16.jpg16a.jpg17.jpg17a.jpg18.jpg18a.jpg19.jpg19a.jpg1a.jpg2.png20.jpg20a.jpg21.png21a.jpg22.jpg22a.jpg23.gif23a.jpg24.jpg24a.jpg2a.jpg3.jpg3a.jpg4.jpg4a.jpg5.gif5a.jpg6.jpg6a.jpg7.jpg7a.jpg8.jpg8a.jpg9.jpg9a.jpg

 

ДУБАЙ - ПЕРЛАТА НА ОАЕ

 

Дубай е един от седемте емирата, образуващи държавата Обединени Арабски Емирства (ОАЕ). Град Дубай в миналото е бил малко рибарско селище, което постепенно се е превърнало в оживено пристанище на търговския път между Месопотамия и долината на река Инд, а след като през 1966 година откриват нефтени находища на неговата територия, той се превръща в международен търговски център.

Дубай е един от най-безопасните градове в света. Днес екзотичният космополитен град е сърце на деловия и търговски живот на страната и приема на своя територия многочислени посетители, които търсят нови и необичайни впечатления.

Дубай се смята за спортната столица на Близкия изток. Там се провеждат значителни международни спортни мероприятия – тенис, голф, езда, ръгби или платноходни регати. Има ски писта с изкуствен сняг, незовисимо, че навън е 40°С, на пистата имаш усешане за истинска зима. Заливът Дубай разделя центъра на града на две части: Дейра на север и Бар Дубай на юг, във всяка от тях има множество небостъргачи, ресторанти, хотели, търговски центрове, спортни съоражения и красиви джамии. В Дейра има много пазари. Посетителите могат да се възползват от водно такси, за да видят старото търговско пристанище.

 

Екскурзия по моста Ал-Мактоум ще ви запознае с много от историчските и съвременни забележителности на Дубай. Старинният квартал Бастакия ще ви накара да се върнете в миналото, когато още е нямало електричестви и климатици, а традиционните къщи с вътрешни дворове са се охлаждали с помощтта на вятърни кули разположени по залива.  Някои от най-великолепните плажове на Дубай се намират на територията на частните хотели, където за неголяма сума може да прекарате цял ден на пясъка и във водата на Персийския залив. Другите плажове Корниш и Крик са безплатни за посетители. На тях има всички условия и удобства за водни спортове. На територията на Дубай са разположени разнообразни оздравителни центрове и лечебни клиники – от световноизвестните европейски до древнокитайски и индийски. 

В района Джумейра се намират много хотели от най-висок клас, в това число и седемзвездният Бердж ал Араб и шестзвездният Джумейра Бийч. На територията на Бурж ал Араб е разположен най-високият в света атриум, украсен с водопад и два аквариума с коралови рифеве и екзотични риби. Хотелът разполага с три закрити плажа и хеликоптерна площадка. Ако искате да посетите рибният ресторант, ще ви се ноложи да направите малко пътешествие, защото той се намира под вода. 26-етажното здание на Джумейра е с форма на морска вълна.

На 04.01.2010 с пищна церемония бе официално открита най-високата /825 метра/ сграда в света "Бурж Дубай". Дубайската кула поставя рекорд в няколко категории - за най-висока и най-многоетажна постройка, за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж), както и за най-много асансьори. 

Наравно с високото ниво на разкош и качествено обслужване, посетителите навсякъде могат да почувстват екзотиката на арабския начин на живот, който е тясно свързан с ислямските традиции на древността: през деня – шумните градски пазари, а през нощта – седейки в шатра наслаждавайки се на живота под златното звездно небе на пустинята. Привлекателността на Дубай е в контраста между неговия ултрасъвременен характер и традиционния източен облик, които му придават особен колорит и дават на туристите множество възможности за  отличен отдих – от оазиси в пустинята и необятните плажове, езда на камили и шопинг до авангардна архитектура и най-изисканите блюда на световната  кухня.

 

ОАЕ  е страната на изобилието, на колосалното модерно строителство и на високия стандарт на живот.

ОАЕ са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив и включват седем емирства - Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Значителна част от територията на страната е заета от пустиня. По протежение на браговата линия са разположени прекрасни плажове. Абу Даби е столица на Обединени арабски емирства. Това е най-голямото и най-богатото емирство - модерно и луксозно - то привлича множество туристи от всички краища на света. Абу Даби е седалище на петролните компании и посолствата на емирствата - тук е съсредоточен целия бизнес на ОАЕ.

Население
Населението на ОАЕ е 5 402 375 млн. души.

Език
Официален език е арабският, но навсякъде се използва и английски. В последните години, благодарение на големият приток на руски туристи, в Дубай са се появили огромно количество табели и надписи на руски език, и много продавачи и хотелски работници говорят руски.

Религия
Ислямът е официална религия в ОАЕ като има и значителни малцинства, проповядващи християнство и други религии.

Време
Зимата – 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като няма преход от зимно към лятно часово време.

Климат
Влажен, субтропически. Лятна температура (април - декември) от +38 до +48°С съпроводено с висока влажност, зимна - от +18 до +35 °С. Най-благоприятното време за пътуване е периодът от октомври до май. Температурата на водата през това време е +29-30° С. Дъждове валят рядко.

Транспорт
Автомобилният транспорт е единственият вид транспорт в ОАЕ
. При поръчка на такси, е добре да използвате държавни коли в пясъчен цвят: те са чисти, работят с апарат и климатик, шофьорите са с униформи и говорят английски. В частните таксита цените за превоз трябва да уговорите предварително с шофьора. Кола под наем може да вземете, ако имате международна книжка. 

Валута
Дирхам. Навсякъде се приемат като разплащателна валута американски долари, но ще ви е по-изгодно да плащате в местна валута.

Национални особености
Дрехите на жените трябва да бъдат широки, мъжете се поздравяват с лек поклон, без ръкостискане. Не бива да се хващат под ръка неомъжени жени. Не може да преминавате пред молещ се човек. По време на Рамадана никога не яжте, не пийте, не пушете и не дъвчете дъвка на улиците или на обществени места до залез слънце. Рамаданът е месец на мюсюлманския пост, и неуваженито към него може да доведе до глоба или затвор.

Митнически правила
За внос са забранени печатните и видео-материали с еротичен характер, а също така и всичко, което би могло да оскърби религиозните чувства на мюсюлманите или да бъде възприето като неприятелско по отношение на държавата. Строго се контролира вноса на спиртни напитки, тютюневи изделия, парфюми и одеоколони. Забранени за внос са наркотици и оръжие. Можете да внасяте валута без ограничения.

Телефонни връзки
Обажданията на територията на ОАЕ
 ще ви излязат по-евтино от уличен телефон. За това се използват монети или специални карти, които можете да купите в магазин или бензиностанция.

Бакшиш
Ако бакшишът не е включен в сметката, е достатъчно да оставите 10% от сумата на сетката. Бакшиш се дава само в случай, че сте доволни от обслужването.

Местни особености
Мнозинството от жителите на страната изповядват мюсюлманската религия. Коранът налага редица ограничения за туристите посещаващи страната по време на Рамадана. Забранява се употребата на алкохол, храни и цигари на улицата. Ако пренебрегнете тези правила може да бъдете задържани от полицията за неуважение на законите и традициите. Както е известно на мюсюлманите е забранено да употребяват алкохол, за това алкохол на туристите се сервира само в ресторантите и баровете на 
летището или в хотелите.

 

 

 

 

В градовете жените трябва да носят широки дрехи - панталони или поли с нормална дължина. Не е за предпочитане да се появите в хотела или в клубовете по плажни одежди. Да правите снимки на хора без тяхно съгласие се счита за невъзпитано. Фотографирането на арабски жени се възприема за оскърбление. Забранено е да се снимат държавни учреждения, банки и военни обекти. Седейки, никога не ръкомахайте пред араби, не предлагайти и не вземайте храна с лява ръка, не се разхождайте сред молещи се. Ако ви поканят на гости не влизайте с обувки.

Какво да пробвате
Традиционните арабски ястия: хомус – паста от нахут, таббуле – дребно накълцани домати, лук и пшеница, гузи – агнешко с ориз и орехи, много вкусни са варак наб и кусса махши – лозови листа с ориз и пълнени тиквички. Никъде не се предлага свинско. Приготвянето на кафе в стрната е цяло изкуство. Най-популярно е абарското, приготвено от едва изпечени зърна кафе.

 

 

 Какво да си купите
ОАЕ са свободна търговска зона с много ниски входни мита на стоките, затова много туристи заедно с почивката идват тук, и за да напазаруват. Главен търговски център е Дубай, столицата Абу Даби, Шардж и Аджман. Само в Дубай съществуват около 10 големи търговски центъра, в които постоянно има разпродажби. В автосалоните на Дубай може да си купите дори кола, в ювелирните магазини цените на изделията от злато са едни от най-ниските в света. В Шардж има текстилен базар, пазар за плодове, зеленчуци и риба. От тродиционните продукти най-голяма популярност имат арабските кафеници, сребърни и медни мечове, ханджари – арабски кинжали, ляпис - камък със син цвят, бижута от Оман и Йемен, персийски килими.

 

Нашите предложения за екскурзии до Дубай можете да разгледате тук и тук.

  

 

 

 

 

 

 

 Източник: www.hobyto.com